12 Martie 2014: Comunicat de presa RPIA

Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania doreste sa aduca precizari cu privire la comunicatul de presa emis de Guvernul Romaniei in legatura cu procedura initiata de Presedintele Romaniei, Domnul Traian Basescu de a contesta la Curtea Constitutionala legea de aprobare a OUG nr. 57/2013 de modificare a legii energiei regenerabile (nr. 220/2008).

Printre altele, in comunicat se arata ca, «prin aceasta lege, Guvernul Romaniei intentioneaza reducerea numarului de certificate verzi si, implicit, stoparea cresterii pretului la energia destinata cetatenilor Romaniei si industriei nationale».

Dorim de asemenea sa aducem anumite clarificari cu privire la declaratiile Primului Ministru, Domnul Victor Viorel Ponta : «Au dreptate, îi susţin în totalitate. Ei protestează împotriva faptului că, deşi legea a fost votată de două ori de Parlament, preşedintele Băsescu refuză să promulge legea prin care se REDUCE numărul de certificate verzi şi, în felul ăsta, nu creşte preţul la energie. Eu cred că aici Preşedintele realmente subminează economia naţională. De două ori a votat Parlamentul, a retrimis legea, s-a revotat, probabil că are nişte interese legate de producătorii de energie regenerabilă şi sunt în totalitate de partea protestatarilor. Poate preşedintele Băsescu înţelege că ne subminează economia pentru nişte interese private cel puţin nelegitime”.

Din pacate, Primul Ministru al Romaniei se afla intr-o grava eroare, iar declaratiile acestuia nu corespund realitatii cel putin din urmatoarele motive:

  1. Certificatele verzi au fost reduse prin Hotararea de Guvern nr. 994/2013 care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014. Pe cale de consecinta, de aproximativ 3 (trei) luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate in sistem dupa data de 1 ianuarie 2014 beneficiaza deja de un numar redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solara, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliana si 2,3 certificate verzi pentru energia hidro pana in 10 MW).
  2. Pretul energiei electrice a scazut constant datorita energiei regenerabile. Conform datelor publice de pe site-ul pietei centralizate OPCOM (www.opcom.ro): (i) in data de 12 martie 2012 pretul de baza al energiei electrice era de 232,35 RON / MWh, (ii) in data de 12 martie 2013 pretul de baza al energiei electrice era de 183,96 RON /MWh si (iii) in data de 11 martie 2014 pretul minim al energiei electrice ajunsese la 116,05 RON / MWh. Aceste reduceri de pret se datoreaza exclusiv energei electrice din surse regenerabile.
  3. Tot din datele de pe site-ul OPCOM (www.opcom.ro) putem observa cu usurinta ca in perioada ianuarie – iunie 2012 pretul unui certificat verde era de 246 RON, pe cand in sesiunea de tranzactionare martie 2014 pretul unui certificat verde a scazut la 160 RON.
  4. Legea de aprobare a fost trimisa de Presedinte la Curtea Constitutionala, in conformitate cu atributiile oferite de lege institutiei Presedintelui. Motivul pentru care legea a fost contestata este legat de faptul ca autoritatile romane nu au procedat in conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, fapt ce ar expune Romania la proceduri de infringement. Legea contestata nu are nicio legatura cu reducerea numarului de certificate verzi.

Indrumam inca o data la prudenta in emiterea unor informatii incorecte cu privire la un domeniu in care s-au investit peste 6 miliarde de euro in Romania si au fost generate la bugetul de stat taxe de peste 450 milioane de euro pana in prezent.